Achtergrondinformatie versterken kwaliteitscultuur

 

 
Achtergrondinformatie versterken kwaliteitscultuur

‘Zonder kwaliteitscultuur geen kwaliteit’ is de overtuiging die steeds meer gemeengoed begint te worden in het mbo. Om de stap van beleid naar kwaliteitsverbetering te maken, is meer nodig dan alleen een systeem. Loskomen van het systeemdenken en het versterken van de kwaliteitscultuur is waar het steeds meer omgaat. Echter is kwaliteitscultuur niet gemakkelijk te definiëren en nog moeilijker te versterken. Het NCP EQAVET zet zich in om het begrip verder te verhelderen en antwoord te vinden op de vraag hoe de kwaliteitscultuur te versterken. Uiteraard doen we dit in samenwerking met onze partners en andere betrokkenen.

 
Versterken kwaliteitscultuur: 'waar liggen de kansen voor u? - 10 inzichten'
In oktober 2017 is de publicatie van het Kwaliteitsnetwerk en het NCP EQAVET verschenen. In deze publicatie staan tien actuele inzichten over het versterken van kwaliteitscultuur in onderwijsteams in het mbo. Deze tien inzichten zijn door deelnemers aan een workshop (uitgevoerd tijdens de conferentie van het Kwaliteitsnetwerk mbo op 5 oktober 2017) als spiegel gebruikt om te bepalen waar de kansen liggen voor het versterken van kwaliteitscultuur in de eigen school, team en voor het mbo als geheel. Dit artikel geeft een inkijkje in de publicatie en de uitkomsten van de workshop.  
 
Versterken kwaliteitscultuur: geen kant-en-klare maaltijd 
Het NCP EQAVET ondersteunt scholen die aan de slag willen met het versterken van kwaliteitscultuur. Het NCP EQAVET is hiervoor bezig met het ontwikkelen van een aanpak voor het versterken van de kwaliteitscultuur. Deze aanpak is bij twee teams uitgeprobeerd: een team van AOC Oost en een team van ROC Leeuwenborgh. Deze pilots zijn geëvalueerd in een bijeenkomst met betrokkenen vanuit de scholen en leden van de expertisegroep van het Kwaliteitsnetwerk mbo. Lees hier de uitkomsten.
 
Kwaliteitscultuur versterken in onderwijsteams in het mbo: hoe doe je dat?
Deze publicatie is een initiatief van de Werkgroep Expertise van het Kwaliteitsnetwerk mbo in samenwerking met het NCP EQAVET. Doel van de publicatie is om de lezer uit te dagen na te denken over wat hij/zij kan doen om de kwaliteitscultuur in zijn/haar school of onderwijsteam te versterken om daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Lees hier de publicatie.
 
Feedback van studenten - Heb jij genoeg geleerd vandaag?
De Heb-jij-genoeg-geleerd-vandaag-cyclus ondersteunt onderwijsteams bij het continu verbeteren van de onderwijskwaliteit. De cyclus start met het verzamelen van feedback van studenten. Op basis daarvan formuleert en zet het team acties uit. Na een paar weken checkt het team opnieuw de mening van de studenten en wat daarin veranderd is. Wil je als onderwijsteam meer doen met feedback van studenten en het verbeteren van het onderwijs, klik dan hier om meer te lezen over deze cyclus.  
  
Bestuurstafel Kwaliteitscultuur in het team; de rol van de opleidingsmanager
In september 2016 was het onderwerp van de bestuurstafels de kwaliteitscultuur van het team en de rol van de opleidingsmanager bij het creëren van een op kwaliteit en professionaliteit gerichte teamcultuur. Lees hier het verslag.
 
Expertmeeting versterken kwaliteitscultuur
Wat is een sterke kwaliteitscultuur, wat verstaan we eronder? Een groep van o.a. een docent, bestuurder, student, opleidingsmanagers, kwaliteitszorgmedewerkers, inspecteur en beleidsmedewerkers van OCW is in een meerdaagse expertmeeting op zoek gegaan naar antwoorden op deze vragen. Lees hier het verslag.
 
Zes methodieken voor kwaliteitsverbetering in teams
Het NCP EQAVET heeft zes methodieken op een rij gezet. Met dit overzicht kunnen teams een keuze maken voor een methodiek om te werken aan kwaliteitsverbetering. Lees hier de reader. 
 

Bestuurstafel 'kwaliteitscultuur in de onderwijsteams' 

In januari 2016 heeft het onderwerp kwaliteitscultuur op de agenda gestaan van de bestuurstafel die het NCP EQAVET samen met het kwaliteitsnetwerk mbo organiseert. Lees in het verslag hoe bestuurders over het onderwerp denken en wat zij denken dat nodig is om het te versterken.
 
Zonder eigenaarschap geen kwaliteit 
Een mooi voorbeeld uit de praktijk is de manier waarop docenten en teammanagers van het MBO College voor Mens & Maatschappij van ROC Twente hebben gewerkt aan het versterken van de kwaliteitscultuur binnen hun teams en college. Lees het artikel om meer te lezen over dit voorbeeld.   
 
Hoe versterk je in een onderwijsteam de kwaliteit binnen de mbo-instelling?
Alie Kamphuis aan het woord over de door Guus van Beek ontwikkelde Scan Kwaliteitscultuur
 
Handvatten en inspiratie om aan de slag te gaan met uw team
Bent u op zoek naar inspiratie, praktische handvatten of verhalen uit de praktijk om samen met een onderwijsteam de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, breng dan een bezoek aan de website van NLQAVET. Hier vindt u ideeën om zelf met uw team aan de slag te gaan om de kwaliteitscultuur te versterken.  
 
Wilt u meer interessante publicaties van derden lezen, bezoek dan de LinkedIn showcasepagina van EQAVET 
Events Calender
juni 2018
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
EQAVET Annual Network Meeting 20-21 juni 2018
20 JUN
Forum
NIEUWE DISCUSSIEPUNTEN
Kunt u doorgeven via het contactformulier >>